Vad är Hälsofördelarna med en Airfryer?

Airfryers har exploderat i popularitet under de senaste åren. Dess snabbt växande popularitet kan förklaras av de många fördelarna som denna maskin erbjuder. Framförallt är detta relaterat till de många hälsofördelarna som airfryern erbjuder – även om den också erbjuder många fördelar utöver de kopplade till hälsan.

Först och främst kan vi börja med att titta närmare på airfryern som maskin. Denna maskin fungerar genom att cirkulera varm luft vid hög hastighet runt maten vilket skapar en krispig yta likt den som uppnås vid traditionell fritering. Den stora skillnaden är att airfryern uppnår detta resultat med bara en bråkdel av den oljan som används vid fritering. Värt att poängtera är att det finns många olika Aifryers på marknaden med olika funktioner och kvalitet. Det kan därför vara bra att titta på en airfryer som utsetts till bäst i test för att säkerställa att den håller måttet och tillagar maten med maximal effekt.

Minskat fettinnehåll

Med detta i åtanke är naturligtvis den absolut främsta hälsofördelen med airfryers minskat fettinnehåll. Om du är någon som gillar friterad mat ger airfryern dig ett sätt att fortsätta att njuta av en utan att behöva oroa dig för överflöd av fett och för många kalorier.

På grund av dess smarta funktion gör airfryern det möjligt att skapa krispiga och utsökt mat med minimal eller ingen olja alls. Detta uppnås genom att den skapar en ”dimma” av olja som är tillräckligt för att skapa en fin gyllene yta – utan att dränka maten i fett.

Bevarar näringsämnen i livsmedel

En annan viktig fördel hos Airfryers är dess förmåga att bevara näringsämnen i livsmedel på ett bättre sätt än vid andra tillagningsmetoden.

När man lagar mat tenderar värmen att göra så att näringsämnena i livsmedlen minskar. Genom att cirkulera varm luft effektivt runt maten innebär det att näringsämnen som vitaminer och antioxidanter i maten stannar där – något som leder till mer näringsrik mat.

Viktminskning och hälsosam kost

Airfryers kan bidra till en mer hälsosam kost och även viktminskning

Genom att minska mängden olja i matlagningen och bevara näringsämnena i maten kan den hjälpa dig att äta mer näringsrikt men samtidigt kalorisnålt. Med mindre kaloririk olja i maten behöver du inte kompromissa med smaken när du försöker gå ner i vikt.

En annan viktig fördel är kopplat till de utmaningar som är kopplade till att gå ner i vikt. Ofta innebär viktminskning en ny diet, och ofta en ganska enformig och tråkig sådan. Men den goda nyheten är att du inte behöver kompromissa på smak och mat med en airfryer då du helt enkelt kan göra maten nyttigare med Airfryerns hjälp.

Minskar bildandet av skadliga ämnen

En annan aspekt av Airfryern är hur den minskar bildandet av skadliga ämnen under matlagningen.

Traditionell fritering kan ibland lämna efter sig skadliga ämnen som kan bildas vid höga temperaturer. Här kommer Airfryern in i bildren med dess förmåga att minimera dessa bekymmer. Genom att använda en teknik som cirkulerar varm luft istället för att nedsänka maten i olja vid höga temperaturer minskar Airfryern risken för att skadliga ämnen, som acrylamid, bildas under matlagningen.

Mångsidighet och snabbhet

En fördel som inte är direkt kopplad till hälsa men matlagning i stort är Airfryerns mångsidighet och snabbhet. Att laga god, näringsrik mat kan vara tidskrävande och ganska jobbigt. Detta leder ofta till att man kompromissar med nyttigheten av maten och istället lagar något som är snabbt och enkelt. På så sätt kan Airfryern faktiskt hjälpa dig att äta nyttigare då den gör det lättare att laga nyttig och näringsrik mat.

Airfryern är otroligt mångsidig och kan inte bara användas för fritering. Den kan användas för allt från att grilla och rosta till att baka och steka. Med det sagt, oavsett om du är sugen på krispiga grönsaker, saftiga biffar eller något annat gör Airfryern det otroligt enkelt och smidigt.

På grund av detta sparar du dessutom mycket tid i köket med denna smarta maskin. Att laga grönsaker i ugn till exempel kan ta lång tid men Aifryern levererar detta på rekordtid. Den förkortar tillagningsprocessen genom att snabbt värma upp och cirkulera luften effektivt runt maten vilket tillagar den snabbare och betydligt mer effektivt.

Möjlighet att minska användningen av processade livsmedel

En annan sak som är värd att nämna är att Airfryern erbjuder möjligheten att minska användandet av processade livsmedel och istället skapa hälsosammare alternativ hemma.

Till exempel gör Aifryern det möjligt att skapa egna snacks från grunden minskar behovet av att köpa färdiga snacks. Det ger dig full kontroll över ingredienserna och eliminerar tillsatser och konstgjorda ämnen.

Airfryerns snabba tillagningsprocess ger möjlighet att snabbt skapa hälsosamma, hemlagade alternativ till snabbmat och andra processade rätter. Detta minskar frestelsen att välja snabbmat eller förbehandlade produkter under situationer då du är stressad eller har ont om tid.

By Nutrient.se

Lämna ett svar

  • Hälsosam körning: Elins framfart med Toyota Prius

  • Vad är Greenfood och varför är det viktigt?